Huden – kroppens største organ og forsvarsværk

The Skin – the body's largest organ and defence system. LEO Foundation Skin Immunology Research Center (SIC)

Vores hud har mange funktioner og er et vitalt organ, der måske vigtigst af alt beskytter mod virus og bakterier. Men hvad sker der, når noget går galt, og eksem, allergi og psoriasis opstår? De omkring 3000 forskellige hudsygdomme kan ikke behandles effektivt, fordi videnskaben stadig mangler at finde svar bag mange sygdomme i huden. Hudsygdomme er blandt de mest almindelige sundhedslidelser. Det vurderes, at der på verdensplan er næsten 900 millioner mennesker, som lider af en sygdom i huden.

Huden er kroppens største organ. Den fungerer som et forsvarsværk og beskytter mod alt fra infektioner til sol og kulde. Den hjælper med at holde på varmen og slippe af med den igen, og den er i stand til at hele sig selv. Ikke mindst er huden en stor, betydningsfuld del af vores identitet og det billede, som vi præsenterer for omverdenen.

”Hudsygdomme har i tidens løb ikke været højt prioriteret som forskningsområde. Sygdomme i huden kan være utrolig invaliderende og stigmatisere folk. Det er derfor virkelig vigtigt at forske i og finde frem til en bedre forståelse af sygdommene, så vi kan finde effektive behandlinger. Her er forståelsen af, hvordan immunsystemet og huden arbejder sammen et afgørende element,” fortæller professor Charlotte Menné Bonefeld, der er fungerende administrerende direktør for SIC.

 LEO Foundation Skin Immunology Research Center (SIC) på Københavns Universitet er et af de steder, hvor der forskes i netop det. Her har forskerne særligt fokus på immunsystemet, da det spiller en stor rolle hos cirka halvdelen af alle de hudsygdomme, der findes.

For at få en dybere forståelse for din krops største organ, kan du læse hele artiklen om hud fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på København Universitet ved at klikke her